Izloženost ftalatima i njihova pojavnost u alkoholnim pićima

  • Karlo Jurica Ministarstvo unutarnjih poslova, Zagreb, Hrvatska
  • Natalija Uršulin-Trstenjak Veleučilište u Varaždinu, Varaždin, Hrvatska
  • Darija Vukić Lušić Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
  • Dražen Lušić Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Keywords: dietil-ftalat, maksimalno dopuštene koncentracije, plastifikatori, toksičnost ftalata

Abstract

Ftalati su esteri ftalne kiseline i alifatskih alkohola koji se dodaju u plastične mase da bi se poboljšala njihova mekoća, savitljivost i rastezljivost. Zbog svojih fizičko-kemijskih svojstava ftalati su vrlo mobilni i lako migriraju iz plastičnih proizvoda u prostor koji ih okružuje, pa tako dospijevaju u okoliš te su stoga opasni za čovjeka.

U radu su ukratko opisana svojstva i raspodjela ftalata u okolišu, toksični učinci na ljudsko zdravlje  te zakonska regulativa vezana uz maksimalno dopuštene koncentracije ftalata u vodi za piće i u proizvodima namijenjenima dojenčadi, kao i dopušteni dnevni unos u ljudski organizam. Posebna pažnja posvećena je metodama određivanja ftalata u alkoholnim pićima te razinama ftalata s osvrtom na njihovu pojavnost i koncentracije u šljivovici koja se proizvodi u Hrvatskoj. Obuhvaćena je i tematika vezana za ftalate u denaturiranom alkoholu i neregistriranom alkoholu koji se ilegalno stavlja na tržište. U zaključku su navedene smjernice za učinkoviti nadzor nad putovima izloženosti ljudi ftalatima.

Published
2013-05-24
How to Cite
1.
Jurica K, Uršulin-Trstenjak N, Vukić Lušić D, Lušić D. Izloženost ftalatima i njihova pojavnost u alkoholnim pićima. Arh Hig Rada Toksikol [Internet]. 2013May24 [cited 2024Apr.19];64(2). Available from: https://arhiv.imi.hr/index.php/arhiv/article/view/59
Section
Review