Uloga karotenoida iz ekstrakta mesa bundeve u zaštiti od oštećenja krvno-moždane barijere uzrokovane mikotoksinima in vitro

  • Manuel Alonso-Garrido University of València Faculty of Pharmacy, Laboratory of Food Chemistry and Toxicology, Burjassot, Spain
  • Noelia Pallarés University of València Faculty of Pharmacy, Laboratory of Food Chemistry and Toxicology, Burjassot, Spain
  • Guillermina Font University of València Faculty of Pharmacy, Laboratory of Food Chemistry and Toxicology, Burjassot, Spain
  • Paola Tedeschi University of Ferrara, Department of Chemistry and Pharmaceutical Sciences, Ferrara, Italy
  • Lara Manyes University of València Faculty of Pharmacy, Laboratory of Food Chemistry and Toxicology, Burjassot, Spain
  • Manuel Lozano Jaume I University and University of València Foundation for the Promotion of Health and Biomedical Research in the Valencian Region (FISABIO), Epidemiology and Environmental Health Joint Research Unit, València, Spain
##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##: https://doi.org/10.2478/aiht-2021-72-3541
Ključne riječi: bovericin, ECV304, metabolomika, okratoksin A, zearalenon

Sažetak

Pojedini mikotoksini poput bovericina (BEA), okratoksina A (OTA) i zearalenona (ZEA) prelaze krvno-moždanu barijeru, a to je i razlog zbog kojega smo istražili djelovanje ekstrakta karotenoida iz mesa bundeve protiv upalnih procesa izazvanih ovim mikotoksinima i njihovim kombinacijama (OTA+ZEA i OTA+ZEA+BEA) na modelu krvno-moždane barijere koji se sastojao od kultura stanica ECV304 i C6, oslanjajući se pritom na neciljani metabolomički pristup. Stanice su tretirane mikotoksinima u koncentraciji od 100 nmol/L po mikotoksinu odnosno ekstraktom karotenoida u koncentraciji od 500 nmol/L. Za kontrolu smo upotrijebili samo otapalo (stanična kontrola) odnosno otapalo s bundevinim ekstraktom (ekstraktna kontrola). Nakon dva sata tretmana uzorci su analizirani metodom tekućinske kromatografije / masene spektrometrije (HPLC-ESI-QTOF-MS), a dobiveni metaboliti identificirani su usporedbom s bazom podataka Metlin. Primjena ekstrakta značajno je smanjila količinu metabolita proupalne arahidonske kiseline eoksina (14,15-LTE4) u kulturama tretiranima samo zearalenonom odnosno kombinacijom BEA+OTA+ZEA. Drugi upalni biljeg, prostaglandin D2-glicerol ester, otkriven je samo u kulturama tretiranima kombinacijama OTA+ZEA odnosno BEA+OTA+ZEA, ali ne i u onima koje su usto tretirane bundevinim ekstraktom. Osim toga, u prisutnosti mikotoksina značajno je porasla koncentracija metabolita dihidromoreloflavona iz bundevina ekstrakta. Time je taj ekstrakt iskazao zaštitno djelovanje protiv stanične upale uzrokovane mikotoksinima zahvaljujući svojstvima flavonoida koji se nalaze u njezinu mesu.

Objavljeno
2021-09-17
##submission.howToCite##
1.
Alonso-Garrido M, Pallarés N, Font G, Tedeschi P, Manyes L, Lozano M. Uloga karotenoida iz ekstrakta mesa bundeve u zaštiti od oštećenja krvno-moždane barijere uzrokovane mikotoksinima in vitro. Arh Hig Rada Toksikol [Internet]. 17. rujan 2021. [citirano 19. svibanj 2024.];72(3). Dostupno na: https://arhiv.imi.hr/index.php/arhiv/article/view/1395
Rubrika
Izvorni članak